Et av 2017 aller største høydepunkt var ungdommens tur til Israel. I november dro en gjeng på nesten 200 ungdommer til Midtøsten. Det har gitt minner og venner for livet.

– Alt var bare helt fantastisk hele tiden, jeg kunne ikke spurt om en bedre tur enn denne.

Det sier Pernille Bekkevold (15). Hun var blant de yngste som var med til Israel og var kun tretten år da turen ble lansert høsten 2015. Etter to år med jobbing og sparing dro hun på tur sammen med 171 andre ungdom fra BKM Tønsberg, primært i alderen 15-25 år.

Takknemlig

Der fikk de blant annet oppleve klagemuren i Jerusalem, en natt i beduinleir i ørkenen, å bade i varmekilder i Sachne og mye mer i et land med stort historisk avtrykk. Men en av de beste dagene hadde Pernille da ungdommen besøkte Dødehavet.

– Det var gøy å svømme i Dødehavet, men veldig vondt. Det var noe helt annet en annet enn vanlig vann. Man fløyt mye enklere der og det var vanskelig å svømme. Det sier Pernille Bekkevold (15). Hun var blant de yngste som fikk være med på turen og husker særlig dagen

Pernille (høyre) har smurt seg inn

med gjørme og er klar for å ta et

bad i Dødehavet

 

I dag ser hun tilbake på turen med takknemlighet.

– Det å reise med en hel ungdomsflokk som du er skikkelig glad i og takknemlig for, var bare helt utrolig, og du føler deg bare ekstra heldig for å ha få være med på en sånn tur. Hver dag var full av latterkrampe, takknemlighet og bare helt utrolige opplevelser.

Opplevelse for de unge

Jan Oscar Kvitberg (27) var en del av turkomitéen i forbindelse med Israel-turen. Han forteller at utgangspunktet for turen var at også de yngre skulle få oppleve Israel.

– Ungdommen i Tønsberg var sist i Israel i 2009. Vi ønsket at også de som har startet på ungdomsmøte etter det, skulle få oppleve en tur hit. Israel er ekstra spesielt fordi ungdommen får muligheten til å se de historiske stedene fra Bibelen de bare har hørt om tidligere. Det kan også gi en ny forståelse av det man hører på møtene.

Han tror også at slike turer gjør at ungdommen blir en mer sammensveiset gjeng.

– Det gjør at man blir sammenknytta, og skaper nye bånd blant ungdommen. Samtidig var vi  mange som reiste på tur, og for å sørge at alle ble ivaretatt, delte vi gruppen inn i mindre grupper og lagde mentorordninger hvor eldre ungdom tok seg av de yngre. Dette fungerte veldig bra.

 

Viktig å ivareta sikkerheten

Jan Oscar forklarer at ordningen var viktig sosialt, men også med tanke på sikkerheten til de reisende.

– En slik destinasjon setter ekstra krav til sikkerhet og dokumentasjon. Og med så mange reisende krever det mye planlegging i forkant. Vi var i kontakt med et reisebyrå med erfaring med turer til Israel, det hjalp oss til å lage en best mulig tur for ungdommen.

Han ble til slutt svært fornøyd med resultatet og programmet for turen.

– Det ble et veldig variert og bra sammensatt turprogram. Vi fikk stor frihet samtidig som vi fikk tid til å gjøre det vi selv ville i de mindre gruppene. Helt passe og balansert, avslutter han.